Grundämnet till 100-tals köttbullar.

Årets 2 först bullar är ett faktum

En köttbulles födelse

Nya bullar hamnar i stekpannan medan de färdiga läggs på svalning.

Beviset. Allting görs för hand.

3 stekpannor får klara jobbet.

Efter svalningen märks de upp och fryses ner i väntan på jubordet.

Dags för tillverkning av de berömda kåldolmarna från Fröberga

Många snabba händer så går arbetet som en dans.

170 dolmar ska rullas. Då krävs många händer.

Frasse kokar omslaget.

Väntan...

Ner i plastlådor för infrysning.

Degen är det blvande vörtbrödet.

I Fröberga är det organiserad kaos på bakbordet.

Längderna är utbakade och jäsprocessen är igång.

En titt under bakduken visar att allt är i sin ordning

Ett bakverk ser dagens ljus för första gången

Halva ingredienserna till ischokladen förbereds. Den andra halvan...ja, det får ni se den 29:e.

DOM KALLAR HONOM BLÄCKFISKEN...

ISCHOKLAD STÖPS I DESS FORMAR.

KNÄCKSMETEN PROVAS MED KULMETODEN.

KNÄCKFORMARNA FYLLS UNDER DJUP KONCENTRATION

NYKOKT GRÄDDKOLA HÄLLS UPP FÖR ATT SENARE SKÄRAS I BITAR.

EN DISKMASKIN ÄR BRA, MEN FRASSE ÄR BÄTTRE.

BOSSE LAGAR TILL EN LAG.

ETTMÅSTE NÄR MAN SKA LÄGGA IN SILL.

ANSJOVIS TILL BL.A JANSSONS FRESTELSE

ETT KLADDIGT JOBB, MEN MED 5 FLINKA FARBRÖDER OCH 7 KONSERVBURKAR ÄR RENSNINGEN SNART AVKLARAD.

RÖDKÅLEN KOKAR.

I FIKAPAUSEN SMIDS PLANER OCH VECKAN PLANERAS.

INKÖPSLISTAN FYLLS PÅ HELA TIDEN MED HJÄLP AV...

...ANTECKNINGAR FRÅN TIDIGARE ÅRS JULBORD.

Skinkan kokas, men oj vilken tid det tar...

Flera timmar senare.

Revbensspjällen ska kryddas rejält.

EN TITT I UGNEN SÅ SPJÄLLEN FÅR FIN FÄRG.

NÄSTA STEG BLIR ATT SMAKSÄTTA MED HONUNG, MEN DET FÅR VÄNTA ETT LITE SENARE.

THOR-ERIK OCH LENNART JOBBAR MED SILLSORTERNA.

APELSINER GÅR DOM INGREDIENS I SILLEN

SILL, SILL OCH ÅTER SILL.

KVANTITET MED KVALITET. RÄKNA MED GOD STRÖMMING TILL HELGEN.

VÅRAN HEMMAGJORDA SENAP. DET STARKASTE I MATVÄG SOM KOMMER SERVERAS. DU KOMMER ATT MINNAS DEN.

SKINKAN SÅG JU SÅ STOR UT I AFFÄREN.

ATT GÖRA RÖDBETSSALLAD GER VISSA AVTRYCK PÅ FINGRARNA.

ÄPPLEN TILLHÖR OCKSÅ INGREDIENSERNA I RÖDBETSSALLADEN.

OLIKA STRÖMMINGSLÅDOR TILLHÖR STANDARDEN PÅ FRÖBERGAS JULBORD.

KYLSKÅPEN FYLLS SÅ DÖRRARNA BÅGNAR.

ÄVEN DISKEN MÅSTE UTFÖRAS. BOSSE OCH SIVAR DISKAR GÄRNA.

STIGGA I SITT EGNA KÖK. KOKAR HAN IHOP NÅGOT UTAN DE ANDRAS MEDGIVANDE??

NÅGRA ÄGG SKA SKALAS TILL ÄGGHALVOR. "NÅGRA" I DET HÄR FALLET ÄR CA 180 ST.

12 KG POTATIS SKA OCKSÅ SKALAS...BARA TILL JANSSONS FRESTELSE.

EN MATBEREDARE ÄR GULD VÄRD NÄR POTATISEN SKA STRIMLAS.

LÖKRINGAR I PANNAN, OCH TÅRAR I ÖGONEN.

ANSJOVISMANNEN GÖR SIN DEL AV JOBBET, OCH VIPS...

...ÄR JANSSON KLAR FÖR ETT HETT ÄVENTYR I UGNEN.

BOSSE Ä L S K A R SIN SKÄRMASKIN.

ÅRETS NYHET ÄR PASTRAMI. GOD OCH PEPPRIG.

EN UNIK BILD PÅ KUBBEN. DET BRÖDET HAR I HEMLIGHET OCH MED ETT YTTERST HEMLIGT RECEPT TILLAGATS HEMMA HOS BOSSE OCH LENA. JAG LYCKADES SMYGFOTOGRAFERA BRÖDET MEDAN BOSSE TITTADE BORT NÅGRA SEKUNDER.

DUKNINGEN GÅR I VITT OCH RÖTT SOM SIG BÖR NÄR DET ÄR JUL.

RÖKT ÅL SKÄRS TILL I TUNNA BITAR, ELLER OM DET ÄR TJOCKA SKIVOR.

GÄSTERNA ANLÄNDER OCH MINGLAR RUNT MED GLÖGG OCH PEPPARKAKA.

MINGLINGEN FORTSÄTTER I VÄNTAN PÅ ATT ALLA SKA ANLÄNDA.

MUSIKUNDERHÅLLNING UNPLUGGED MED NYCKELHARPA OCH DRAGSPEL.

DET FANNS EN HEL DEL ATT VÄLJA PÅ. BÅDE KALLRÄTTER OCH VARMRÄTTER.

EN ALLDELES RIKTIG TOMTE...MED SKÄGG OCH RÖD OM KINDERNA, MEN...VAD HAR TOMTEN I HANDEN?

EFTERÅT PUSTAR VI UT OCH KONSTATERAR ATT ALLT HAR GÅTT BRA. HOPPAS ATT GÄSTERNA TYCKTE DETSAMMA. FRÖBERGA KOCKAR TACKAR FÖR UPPDRAGET, OCH HOPPAS PÅ ETT ÅTERSEENDE 2009, SAMT TACK FÖR GÅVAN SOM ÖVERLÄMNADES UNDER KVÄLLEN.

VI HAMNAR DIREKT I HETLUFTEN STRAQX INNAN DE FÖRSTA GÄSTERNA KOMMER. OMELETTERNA ÄR FÄRDIGA. DET ÄR BARA STUVNINGEN SOM SKA LÄGGAS PÅ.

KÖTTBULLAR VÄRMS OCH SVEPS IN I FOLIE.

DEN VACKERT SKURNA OCH GYLLENBRUNA PRINSKORVEN GÅR SAMMA VÄG.

NÄR FOLK DROPPAR IN SERVERARS DE GLÖGG OCH PEPPARKAKA.

TOMMA FAT BYTS UT MOT NYA.

VI HAR ALLTID NÄRA TILL SKRATTEN.

NÄR MAN TRYCKT I SIG JULMATEN, GER MAN SIG PÅ EFTERRÄTTEN SOM BESTOD AV FRUKTSALLAD OCH VISPAD GRÄDDE.

UNGDOMAR SOM GÄRNA ÄTER EFTERRÄTT.

SIVAR KASTAR I SIG LITE FRUKTSALLAD.

VISPGRÄDDE ÄR POPPIS. BÄST ATT FYLLA PÅ.

DISKMASKIN GÅR I PRINCIP HELA KVÄLLEN.

EN KRAM HINNER MAN MED MELLAN VARVEN.

Varje jul serveras ett julbord i bygdegården. Ett gäng amatörkockar från bygden jobbar frenetiskt under hösten för att tillgodose gästernas kräsna smaklökar. Här kan du följa med på "kockarnas" förberedelser  fram till den 29 november då julbordet serveras. Bilder och kommentarer till varje bild läggs upp med jämna mellanrum fram till den 29/11 på den här sidan.
För bokning och frågor om julbordet, klicka in på länken "kontakt julbordet" i vänsterkanten

Senaste kommentarer

01.11 | 10:29

Hej Thomas. Kan mycket väl vara från 1968-69. Numera är det Olle o Aina son Stig Sjölander som håller i ordförandeklubban som han övertog efter Olle 1999

31.10 | 21:11

Hej
En utavbilderna med en DKV är förmodar jag från 1968-69. Jag växte upp där under några år. Har väldigt många minnen kvar från Olle och Aina
Sjölander.

13.10 | 19:31

Hej! Tack för förfrågan. Under fliken "priser och bokning" finns de uppgifterna som du efterfrågar. Sture Sjölander har hand om bokning av lokalen.

Sören

13.10 | 12:57

Jag är intresserad av att hyra lokalen den 29/10/21. Vad är priserna?